Kuzey Atlantik'te kaybolan Titan denizaltısının arandığı alanda enkaz bulunduğu açıklandı. ABD Sahil Güvenlik birimleri, enkazı inceliyor.

Titanik enkazına yolculuğu sırasında kaybolan ve 5 kişinin bulunduğu denizaltıda oksijenin tükenmek üzere olduğu bildirilmişti.
Titan'dan Pazar sabahından bu yana haber alınamıyordu.
Denizaltının sahibi olan şirketin başkanı Sean Leet, Titan'ın ortadan kaybolmasından bu yana ilk kez açıklama yaptı. Leet, kayıp 5 kişinin sağ olarak bulunmasını umduklarını söyledi.

Titanik batığını ziyaret için dalış yapan kayıp Titan denizaltısını işleten OceanGate şirketinin eski bir çalışanının, 2018'de gemiyle ilgili potansiyel emniyet sorunları konusunda uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

ABD mahkeme belgeleri, şirketin Deniz Operasyonları Direktörü David Lochridge'in bir teftiş raporunda endişelerini dile getirdiğini gösteriyor.

Belgelere göre raporda, teknenin test edilme şekli de dahil olmak üzere "ciddi güvenlik endişeleri yaratan çok sayıda sorun tespit edilmişti".

Titan turistik denizaltısı , Everett, Washington merkezli OceanGate Expeditions tarafından işletilen 22 fit (6,7 metre) uzunluğunda idi , ilk olarak Aralık 2018'de 4.000 metreye (13.100 fit) bir yolculuk dalışı yaptı ve 2021'de Titanik sahasına - Atlantik'in yaklaşık 3.800 metre altına - dalış yaptı.

 
Titan'daki 5 kişilik ekipte Britanyalı milyarder kaşif Hamish Harding, ünlü Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet, Pakistanlı iş insanı Şehzade Davut'la 19 yaşındaki oğlu Süleyman Davut ve OceanGate Expeditions'ın kurucusu Stockton Rush bulunuyor.
Turistik denizaltı  Titan oldukça küçük boyutlarda.olup tam olarak  Bir denizaltı özelliklerine sahip değil. Onu dalış noktasına kadar bir ana gem, yardımıyla götürülmektedir.. Okyanus dibinde GPS bir seçenek olmadığından Titan, navigasyon için ana gemiye  bağlı. Titan'ın destek gemisi, Titan'daki yolculara  kısa mesajlar gönderiyor. Titan'daki kaptan  ise talimatlara göre seyir için bir video oyun kumandası kullanıyor. Pazar gününden bu yana Titan'la bağlantı kesilmiş durumda.
"Her Seferinde İletişimi Kaybettik"
Simpsonlar'ın senaristi Mike Reiss , geçen yıl OceanGate Expeditions ile Titanik'e aynı yolculuğu yaptı. Reiss 19 Haziran Pazartesi günü BBC Breakfast'e yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Şirketle biri Titanik'e ve üçü New York City'den olmak üzere dört farklı dalış yaptım ve her seferinde en azından kısa bir süre için iletişim kesildi"

Bu denizaltının sertifikalandırılmasında klas kuruluşlarının çekinçelerini koydugu bildiriliyor titanyum ve karbon fiberden yapılan aracın titanyumun mukavemetinin yüksek olmasına karşın karbon fiber kısmın yüksek basıncı karşılamadıgı ve ortadan yırtıldığı tahmin edilmektedir sadece hidrostatik basınc hidrodinamik etkiyi hesaba katmazsak bile yaklaşık 4000 tona yakın basınç altında parçalanmıştır.

 

böyle turistik amaclı denizaltıların regulasyonu SOLAS(Gemilerde can ve mal emniyeti uluslararası sözleşmesi  ve MARPOL uluslararası gemilerden kirlenmenin önlenmesi uluslararası Konvansiyonunda taNımlanmıştır(MSC SİR 981 MSC SİR 1125.)  (Prof.Dr.Mükerrem FATMA İLKIŞIK)

 

Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama