21 şubat 2013 ve 28 566 sayılı resmi gazetede seyyar yangın söndürücülerle ilgili tebliğ yayınlanmıştır.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:
SEYYAR YANGIN SÖNDÜRÜCÜLER BÖLÜM 8 VE BÖLÜM 9
İLE İLGİLİ TEBLİĞ (TS EN 3-8, TS EN 3-9/AC)
(TEBLİĞ NO: MSG-MS-2013/2)
MADDE 1 (1) Bu Tebliğ, 3/6/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 10/6/1930 tarihli ve 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun ile 18/11/1960 tarihli ve 132 sayılı Türk Standardları Enstitüsü Kuruluş Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 2 (1) 22/2/2001 tarihli ve 24326 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Mecburi Standard Tebliği (Tebliğ No: ÖSG-2001/5-6) ile Bakanlıkça mecburi uygulamaya konulan, TS 862-3 EN 3-3 Seyyar Yangın Söndürücüler-Bölüm 3: İmalat, Basınca Dayanıklılık, Mekanik Deneyler standardı mecburi uygulamadan kaldırılmıştır. Bu standardın yerine Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan TS EN 3-8 Seyyar Yangın Söndürücüler-Bölüm 8: Müsaade Edilebilir En Yüksek Basıncı 30 Bar veya Daha Düşük Olan Yangın Söndürücülerin Yapımı, Basınca Direnci ve Mekanik Deneyleri İçin EN 3-7de Belirtilenlerin Dışında İlave Kurallar standardı ile TS EN 3-9/AC Seyyar Yangın Söndürücüler - Bölüm 9: CO2li Yangın Söndürücülerin Basınca Direnci ile İlgili EN 3-7de Belirtilenlerin Dışında İlave Kurallar standardı imalat ve satış safhalarında mecburi olarak uygulanacaktır.
MADDE 3 (1) TS EN 3-8 standardının kapsamı aşağıda verilmiştir.
Bu standard, basınç riski göz önüne alınan ve metal gövdeden imal edilen seyyar yangın söndürücüler için tasarım, tip deneyleri, imalat ve muayene kurallarını kapsar.
Bu standard, müsaade edilebilir en yüksek basıncı (PS) 30 bar veya daha düşük olan, patlayıcı, yanmaz, zehirsiz ve oksitleyici olmayan akışkanları ihtiva eden seyyar yangın söndürücülere uygulanır.
Bu standard, hacmi 0,12 Lden az olan (Ek E) metal gaz kartuşlarına da uygulanır ve hacmi 0,12 Lye eşit veya daha büyük ayrıca 0,5 Lden az olan metal gaz kartuşları için genel kabul görmüş mühendislik uygulamaları için
 
kılavuz bilgi de vermektedir.
Bu standard, karbondioksitli yangın söndürücülere uygulanmaz.
Not- Ek A, seyyar yangın söndürücüyü oluşturan farklı parçalarının sınıflandırmasını vermektedir.
(2) TS EN 3-9/AC standardının kapsamı aşağıda verilmiştir.
Bu standard, basınç tehlikesi göz önünde bulundurulan CO2li seyyar yangın söndürücüler için tasarım, montaj, muayene ve deneyler ile ilgili kuralları kapsar.
Not- Ek A, seyyar yangın söndürücüsünü oluşturan farklı parçalarının sınıflandırmasını vermektedir.
AC: Ön sözde verilen dip not 2) EN 3-8 ve EN 3-9, EN 3-3’ü güncelleştirmiş ve değiştirmiştir. Belirtilen standardların yayımından sonra EN 3-3 iptal edilecektir silinmiş ve yerine dip not 3), dip not 2) olarak yeniden numaralandırılmıştır.
MADDE 4 (1) TS 862-3 EN 3-3 standardı mecburi uygulamadan kaldırılacağından, 4/2/2000 tarihli ve 23954 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi ve TSE Markası Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: ÖSG-2000/13-14) ekinde yer alan Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi ve TSE Markası Aranacak Mamuller Listesi nden bu standard çıkartılacaktır.
MADDE 5 (1) TS EN 3-8 ile TS EN 3-9/AC standardlarına TSEnin merkez teşkilatından veya il temsilciliklerinden temin edilir. TSEnin ve il temsilciliklerinin iletişim bilgilerine TSEnin internet sitesinden ulaşılır.
MADDE 6 (1) TS EN 3-8 ile TS EN 3-9/AC standardlarına giren ürünleri üreten ve satanların bu Tebliğ hükümlerine uymaları zorunludur.
MADDE 7 (1) Bu Tebliğ yayımlandığı tarihten altı ay sonra yürürlüğe girer.
 
Kaynak:resmi gazete
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama