Japonya Fukushima nükleer santralından  su denize verilecek

Japonyada , 2011 yılında  büyük bir deprem ve  tsunami felaketinde Fukushima Daiichi nükleer santrali yıkılmış ve radyoaktif su denize karişmisti .

Bu deprem 9 şiddetinde olmuş ve dünya ekseninde kayma da  oluşturmuştu 18 000 kişi hayatını kaybetmişti14 m yüksekliğindeki dalgalar nükleer tesise karısarak  radyoaktif sular atmosfere ve pasifik okyanusuna  bulaşmıştı.

yarın 24 Ağustos'ta yıkılan Fukushima Daiichi nükleer santralinden bir milyon tondan fazla arıtılmış su pompalanmaya başlanacak. 

Sahadaki tanklarda şu anda yaklaşık 1,3 milyon ton radyoaktif su bulunuyor; bu miktar, 500 olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetiyor. Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin (Tepco) 
 izotopları çıkarmak için radyoaktif bulaşık suyu filtreliyor ve geriye yalnızca ayrılması zor olan radyoaktif hidrojen izotopu olan trityum kalıyor. Tepco, kıyı bölgesinden okyanusa pompalamadan önce, trityum seviyeleri yasal sınırların altına düşene kadar suyu seyreltecek.
2014 yılında Scientific American'da yayınlanan bir makaleye göre, trityum salınan sudaki seviyelerin üzerindeki seviyelerde tüketildiğinde kanser riskini artırabiliyor.
 Greenpeace Salı günü yaptığı açıklamada, radyolojik risklerin tam olarak değerlendirilmediğini ve suyla birlikte salınan trityum, karbon-14, stronsiyum-90 ve iyot-129'un biyolojik etkilerinin 'göz ardı edildiğini' söyledi.

Tepco ve Japon hükümeti belgelerine göre, filtreleme işlemi stronsiyum-90 ve iyot-129'u ortadan kaldıracak ve kirlenmiş sudaki karbon-14 konsantrasyonu, deşarj için düzenleyici standarttan çok daha düşük.

Japonya, sudaki trityum seviyelerinin, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre içme için güvenli kabul edilen seviyenin altında olacağını söyledi.

Japonya'nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndaki heyeti geçen hafta yaptığı açıklamada, "Bu arada, nükleer tesislerden boşaltılan suyu içmek hiçbir ülkenin uygulaması değildir." dedi.

Belgede, alışılmadık derecede yüksek radyoaktif madde konsantrasyonlarının tespit edilmesi durumunda hükümetin "boşaltımın derhal durdurulması da dahil olmak üzere uygun önlemleri" alacağı belirtildi.

Güney Kore hükümeti kendi çalışmasından su salınımının uluslararası standartlara uygun olduğu sonucuna vardı ve UAEA'nın değerlendirmesine saygı duyduğunu söyledi.

Fukushima'daki balıkçı sendikaları, balıkçılığın zarar gören itibarını geri kazanmaya yönelik çalışmaları geri alacağını öne sürerek yıllardır hükümete suyu serbest bırakmaması yönünde çağrıda bulunuyordu.

Komşu ülkeler de endişelerini dile getirdi. Çin, Japonya'nın planını sorumsuz, sevilmeyen ve tek taraflı olarak nitelendirerek sesini en çok yükselten taraf oldu. Çin, Japon deniz ürünlerinin en büyük ithalatçısıdır.

2011'deki tsunami ve depremin Fukushima tesisine zarar vermesinden kısa bir süre sonra Çin, Japonya'nın beş eyaletinden gıda ve tarım ürünleri ithalatını yasakladı. Çin daha sonra yasağı Japonya'nın 47 vilayetinden 10'unu kapsayacak şekilde genişletti.

En son ithalat kısıtlamaları, IAEA'nın Japonya'nın arıtılmış suyu tahliye etme planlarını onaylamasının ardından Temmuz ayında getirilmişti
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama