Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün hemen ayakları altında faciadan dönüldü
7 nisan 2018
 
Karadenizden Marmaraya geçen  gemi Fatih Sultan Mehmet köprüsü altında  yük gemisi "Vitaspirit", dümeni kilitlenince sürüklenerek Beylerbeyi tarafında bulunan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarptı. Ağır hasar alarak kısmen yıkılan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı organisazyonlar için kullanılıyordu.
 
Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı; İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında Fatih sultan Mehmet Köprüsünün ayakları altında bulunuyor.. 1860 tarihlerinde harem ve selamlık olarak yapılmış olan yalının, günümüze yalnızca harem kısmı gelebilmiştir. Selamlık kısmı Hekimbaşı'nın ölümünden sonra hissedarları tarafından satılmış ve yerine modern bir yalı yapılmıştır. Yalının hareminde Salih Efendi'nin torunu Mehlika Gürpınar yaşamaktadır. Hekimbaşı Salih Efendi, Sultan II. Mahmut zamanında açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin ilk mezunlarındandır. Sultan Abdülmecit'in Hekimbaşılığı'na getirilmiş olan Salih Efendi otlardan ve çiçeklerden yaptığı ilaçlarla da tanınmıştır. Bahçesinde binbir nadir bitki ve ağaç bulunan yalı zaman içinde tahrip olmuş   ağaç türleri de yok olmaya yüz tutmuştu.
 
Hekimbaşı Yalısı'nın günümüze gelen, aşı boyalı harem kısmı, yan yana üç ayrı bölümden meydana gelmiştir. Bu bölümlerden biri üç, biri iki, diğeri tek katlıdır. Üzeri ahşap çatılı olan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın, birbiri ile uyumlu olmayan dikdörtgen pencereleri bulunmaktadır. Üç katlı bölümün alt katında ortada, ince uzun üç pencere vardır. Bu pencerelerin iki yanındaki kapılardan rıhtıma çıkılmaktadır. Üç katlı yapının orta katı, ahşap direklerin taşıdığı balkonla denize açılmıştır.  Üç katlı yapının plan düzeninde, ortada bir sofa ve çevresinde de küçük yüklükler bulunmaktadır. Yalının üst katı tamamen sofaya açılan yatak odalarına ayrılmıştırYalının ön cephesi çürümüş olduğundan, 1978 yılı yazında Taç Vakfı'nın teknik sorumluluğunda yenilenmiştir. 1980'li yıllarda ise denize doğru kayma gösteren yalının önüne, boydan boya, dokuz adet ayağın üzerine oturtulmuş, bir rıhtım yapılmıştır.
 
Geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi yalısını Yalı Organizasyon isimli bir firma işletiyordu. Yalıda düğün ve konser organizasyonları düzenleniyordu. Piyasa uzmanlarınca yalının piyasa değerinin 90 milyon dolar olduğu söyleniyor.Kaza esnasında yalıda yaralanan olmadığı bildiriliyor.

 

 Vitaspirit dökme yük gemisinin özellikleri :
IMO 9231377 Malta bayraklı boyu 225 m eni 32m ve 74269 dwt 

Gemi kazadan sonra kıyı emniyet tarafından kontrole alınmış ve ahırkapıya çekilecektir.
 
 

İstanbul Boğazından geçen gemiler marpol&solas fotoğraf albümü TIKLAYINIZ
 
 
İlgili haberler
 
 
 
name="ctl00" method="post" action="Default.aspx?SayfaId=1718" id="ctl00">

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

 

 

  

 

 

DEV KONTEYNER GEMİSİ KÖPRÜYÜ YIKTI

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

name="ctl00" method="post" action="Default.aspx?SayfaId=1718" id="ctl00">

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama