Asbest nedir

Asbest, uzun yıllar boyunca gemi, uçak, otomobil sanayisinde  yalıtım malzemesi olarak kullanılmıştır. İnşaat sektöründe ise ısı ve ses izolasyonunda yaygın olarak yararlanılmıştır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bazı ilçelerde ev sıvalarında ve içme suyu şebekelerinde kullanılmaktadır.
Asbest ayrıca zemin  kaplamasında, şömine ve ocak materyallerinde, evlerde kullanılan bazı mutfak aletlerinde, kalorifer kazanı ve contalarında, elektrik kablosunda, otomobil fren sistemlerinde, tencere kulpunda, ütü masası bezi, fırın eldivenlerinde, saç kurutucuları ve çimentoda kullanılmaktadır.
Asbest ayrıca yangına dayanıklı olması nedeniyle çatı yalıtkanları, zemin ve tavan karoları için yapıştırıcılar dahil olmak üzere yangına dayanıklı inşaat malzemelerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Asbest içeren inşaat malzemeleri, asbest’in en yaygın kullanıldığı malzemelerdir. Amyant, marley, oluklu levha, fren balatası, cam macunu ve fayans yapıştırıcılar çevremizde sık gördüğümüz ve yüksek oranda asbest içeren malzemelerdir

yalıtım malzemesi olarak kullanılan asbest gemilerde makine dairesinde bulunmaktadır .2013 yılında denizde can ve mal güvenliği(solas)sözleşmesiyle yasaklanmıştır.ignecikli bir yapıya sahip asbest uzun yıllar havada asılı kalabilmektedir ve bu yüzden isg de en uzun takipli meslek hastalığıdır.Gemi sökümde ise asbestli kısımlar çıkarıldıktan sonra AB mevzuatına uygun olarak sökülebilir ancak bakanlığımızında verdiği asbest söküm uzmanlığı sertifikasına sahip kişiler tarafından kurallara uygun olarak sökülebilir.ASBEST KANSEROJEN bir malzeme olup bebeklik çagında vücuda girip uzun yıllar sonra lösemi olarak karşımıza çıkıp halk sağlığını ciddi olarak etkilemektedir ..Sadece gemi sökümde değil konut dönüşüm bölgelerinde de malzeme havaya karışabilir Özelliklei eski binaların yıkımında gerekli önlemler alınmalıdır

Prof.Dr.Mükerrem Fatma ilkışık

 

 

 

50m genişlikte 260m boyunda

Brazilian Navy ship Nae Sao Paulo to be dismantled in Aliağa

It was revealed that the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change gave permission to Sök Denizcilik on May 30, 2022 for the dismantling of the Brazilian Navy's warship named Nae Sao Paulo in Aliağa.

It was revealed that the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change gave permission to Sök Denizcilik on May 30, 2022 for the dismantling of the Brazilian Navy's warship named Nae Sao Paulo in Aliağa. Drawing attention to the danger posed by the warship allegedly containing more than 900 tons of asbestos, Mehmet Şeyhmus Ensari, President of the Association of Asbestos Dismantling Experts (ASUD), said, "There are enough asbestos bombs coming in Aliağa that can affect and even kill all the inhabitants."It has been revealed that Sök Shipping company has received approval from the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change for the Brazilian Navy's warship, Nae Sao Paulo, to be brought to the shipbreaking facilities in İzmir's Aliağa district.

With the letter of the Ministry dated May 30, 2022, it was stated that the company gave conditional permission to its application. In the letter of the Ministry, it was stated:"Our Ministry has no objections on the condition that the planned transportation is carried out in accordance with the provisions of the Basel Convention, is free of waste as much as possible, there is no radioactive material on the ship and the radiation measurements of the ship are below the fund level. When the ship arrives in our country, radiation measurements will be made by the authorized institution without giving permission to berth, and the expenses related to the measurements will be removed. It will be borne by Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti.. If it is determined that the measurement result is below the fund level values ​​as declared and that there is no radioactive material on the ship, the ship will be berthed to the dismantling facility. If radiation contrary to the declaration is found on the ship as a result of the measurements, the ship will be sent back to the exporting country."

ASUD President Mehmet Şeyhmus Ensari drew attention to the danger posed by the ship to be brought to Aliağa. Ensari said:"Unfortunately, the asbestos bomb Sao Paulo ship arrives in Aliağa. The French-built ship was deactivated by the Brazilian navy in February 2017. On 12 March 2021, the Turkish company Sök Denizcilik ve Ticaret Anonim Şirketi, which was engaged in shipbreaking in Aliağa, launched Aliağa. It was purchased for disassembly in Turkey. It is expected to arrive in Turkey for 16 months. Various permits and correspondence have been completed in accordance with the provisions of the Basel Convention on the control of the cross-border transport of hazardous wastes and disposal. The ship is about to depart for Aliağa by towing with trailers."TURKEY'S BLEEDING WOUND"Ship dismantling in Aliağa and ship repair-maintenance in other shipyards are Turkey's bleeding wounds in terms of exposure to asbestos and hazardous materials. The answer given by the Minister of Environment and Urbanization Murat Kurum to a parliamentary question, "714 ships were dismantled and 241 tons of asbestos was disposed of in Aliağa in 5 years", showed that we, as ASUD, were right in our concerns. We have information that Clemenceau, the twin of the Sao Paulo ship, contained 760 tons of asbestos. In this case, the ship's arrival in Turkey for dismantling is more than 3 times the amount of 241 tons of asbestos announced by the ministry. Employees and local people in Aliağa ship dismantling were exposed to asbestos. A large amount of asbestos bombs are coming, which can affect and even kill all the people living in Aliağa. Aliağa, İzmir and the Aegean Sea are under serious threat."IT WAS GREAT RESPONSEIn İzmir, environmental organizations, chambers and non-governmental organizations reacted to the fact that the Sao Paulo ship would be brought to İzmir and various press statements were made. Izmir Metropolitan Municipality Mayor Tunç Soyer said on his social media account on May 14, 2021, "I am closely following the news that the Nae Sao Paulo aircraft carrier from Brazil will be brought to Aliağa for dismantling. I have learned that the Ministry has not given any permission for the ship, which is stated to contain 600 tons of asbestos. ' he had declared.

Source seanews

 

 

 

MEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Brezilya'dan sökülmek üzere Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilecek olan uçak gemisi "Nae Sao Paulo” ile ilgili açıklamada bulundu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Brezilya'dan sökülmek üzere Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilecek olan uçak gemisi "Nae Sao Paulo” ile ilgili açıklamada bulundu. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bütün süreç Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu ve Brezilya Çevre Enstitüsü ile Basel Konvansiyonuna uygun olarak ilerliyor.” dedi.
Sökülmek üzere Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilecek olan uçak gemisi "Nae Sao Paulo” hakkında açıklamada bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek, şube üyesi olan SÖK Denizcilik firmasının, Brezilya’da Nae Sao Paulogeminin ihalesine girdiğini ve ihale sürecini kazanarak gemiyi devir aldığını belirtti.
“Sosyal Medyada Çıkan, Aslı Olmayan Haberler Sektörümüze Çok Büyük Zarar Veriyor”
AdemŞimşek, şunları söyledi:“Yaklaşık 270 metre boyunda 22 bin ton demir ağırlığında olan gemi, ülkemize yakın bir zaman içinde hareket edecek. Avrupa Birliği Lisansını alan şirket, kriterleri en üst düzeyde uyguluyor. Şirket asbest, atom ve radyasyon konularında akredite kuruluşlar aracılığıyla envanter çalışmalarını yapmış ve yaptıktan sonra Bakanlığımız notifikasyon belgesini onaylamıştır. Sosyal medyada çıkan haberler, bilinmeyen ve aslı olmayan evrak veya bilgilerle yola çıkılmış, adeta sektörümüzü karalama kampanyası başlatılmıştır. 600 ton, 900 ton gibi dünyada hiçbir geminin üzerinde olmayan asbest miktarının söylenmesi sektörümüze ve burada bulunan şirketlere çok büyük zarar veriyor.Bütün işlemler bittiği halde gemi yola çıkmadı. Bunun bir teknik süreci var. Römork bağlanacak, sigortası yapılacak. Ay sonuna doğru yola çıktığı takdirde bir, bir buçuk ay içinde Türkiye sularında olacak. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bütün süreç Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu ve Brezilya Çevre Enstitüsü ile Basel Konvansiyonuna uygun olarak ilerliyor. SÖK Denizcilik ’inprojeyi çevreye bir zarar teşkil etmeden başarılı bir şekilde tamamlayacağını biliyoruz.  İMEAK Deniz Ticaret OdasıAliağa Şubesi olarak bu süreci yakından takip ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.”
“Bu tür gemiler sorunsuz bir şekilde kesildi ve kesilmeye de devam edecek”
Gemi söküm sektörünün, demir çelik sektörünün ham madde ihtiyacının yüzde 3’nü karşılayan bir sektör olduğunu belirten başkan Adem Şimşek, şöyle devam etti: “Yıllık 25-30 milyon ton miktarında ithal ettiğimiz hurdadanortalama 600-800 bin ton demir hammaddesini demir çelik fabrikalarına veriyoruz. Bu sektör ekonomik olarak ülkemizeyılda yaklaşık 1 milyar doların üzerinde katkı, 10 bin kişiye de istihdam sağlamaktadır. Dünya’da Hindistan, Pakistan ve Bangladeş, gemi kesiminde ilk sıraları alıyorlar. Biz,bunlar arasında küçükbir grubuz.Neden? Çünkü bizler, AB standartlarına uygun bir halde çevreye duyarlı ‘GreenRecycling’ yeşil dönüşümle bu tür gemilerin kesimini gerçekleştiriyoruz. AB Uyum Yasası doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kontrolü ve talimatlarıyla bugüne kadar burada bu tür gemiler sorunsuz bir şekilde kesildi ve kesilmeye de devam edecektir.”
Kaynak: aliağaexpress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

  23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı kutlu olsun

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama