Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) Deniz Çevresini Koruma Komisyonu (MEPC) 80. oturumu 3-7 Temmuz 2023 tarihlerinde gerçekleşmiştir ve MEPC'nin  IMO nun  emisyonlarla ilgili olarak sera gazı kurallarında güncellenme beklenmektedir. 

 IMO GHG Stratejisi, sektör için  sera gazı azaltma hedefleri içerecek ve küresel denizciliği sera gazı emisyonlarını aşamalı olarak ortadan kaldırması  için geliştirilecek bir dizi teknik ve ekonomik önlemi ana hatlarıyla belirtmesi bekleniyor.

MEPC 80'in öne çıkan özellikleri:

İklim değişikliğiyle mücadele – gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma – revize edilmiş IMO Sera Gazı Stratejisinin benimsenmesi dahil
Gemilerin enerji verimliliği
Balast suyu yönetimi – Sözleşme revize  Planının onaylanması ve BWM Sözleşmesinde yapılan değişikliklerin kabul edilmesi dahil
Biyolojik kirlenme yönetimi – gözden geçirilmiş Yönergeler
Özellikle Hassas Deniz Alanının Belirlenmesi
Su altı gürültüsü – gözden geçirilmiş yönergeler
Deniz çöpüyle mücadele
Gemiden gemiye transfer STS
Özel alanlar – MARPOL Ek I ve V kapsamındaki Kızıldeniz ve Aden Körfezi özel alanları için yürürlük tarihi

 

PPR Alt komitesinden diğer konular
 
İklim değişikliğiyle mücadele – gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak

IMO GHG Stratejisi, sektör için sert sera gazı azaltma hedefleri içerecek ve küresel denizciliği sera gazı emisyonlarını aşamalı olarak ortadan kaldırmaya yönelik  yola sokmak için geliştirilecek bir dizi teknik ve ekonomik önlemi ana hatlarıyla belirtmesi bekleniyor.
 
IMO ayrıca,  düşük karbonlu gemiciliğe geçişi sağlamak ve denizcilik sektörünün karbondan arındırılmasından kaynaklanan kalkınma fırsatlarını değerlendirmek amacıyla, gelişmekte olan ülkeleri, özellikle Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletlerini ve En Az Gelişmiş Ülkeleri desteklemeye devam edecektir.

IMO ayrıca, gemilerde gelecekteki deniz yakıtlarının güvenli bir şekilde taşınmasına izin veren gerekli güvenlik düzenleme çerçevesini geliştirme çabalarını hızlandırmaktadır.

Muhtemel teknik ve ekonomik tedbirler dahil orta vadeli tedbirler

Gözden geçirilmiş stratejinin, IMO tarafından daha da geliştirilecek olası teknik ve ekonomik önlemler için ileriye dönük bir yol belirlemesi bekleniyor.

sera gazı değerlendirme yönergeleri benimsenecek

MEPC'nin, Deniz Yakıtlarının Sera Gazı Yoğunluğuna İlişkin Taslak Yönergeler (LCA Yönergeleri) dahil olmak üzere, Deniz Yakıtı  GHG Analizi Yazışma Grubu raporunu dikkate alması ve benimsemesi beklenmektedir.

Taslak LCA yönergeleri, deniz yakıtlarının üretimi ve kullanımıyla ilgili toplam GHG emisyonlarının, Well-to-Tank ve Tank-to-Wake emisyon faktörleri dahil olmak üzere, Well-to-Wake hesaplamasına izin verecektir.

gemide CO2 depolama

Sunumlar, gemide karbon depolama (OCC) teknolojisi ile ilgili olanları ve mevcut düzenleyici çerçeveyi gözden geçirmek ve IMO'nun düzenleyici çerçevesi içinde gemide CO2 depolamayı potansiyel olarak yerleştirmek için nasıl ilerleneceğini düşünmek için ileriye dönük bir öneriyi içeriyor.

 Enerji Verimliliği

Komitenin, IMO gemi akaryakıt tüketimi Veri Toplama Sisteminin (DCS) revizyonuna ilişkin MARPOL Ek VI'daki taslak değişiklikleri değerlendirmesi ve sonuçlandırması beklenmektedir.
 
Kısa vadeli önlemin gözden geçirilmesi (CII ve EEXI)

MEPC'nin, en geç 1 Ocak 2026'ya kadar tamamlanması gereken CII (Karbon Yoğunluk Göstergesi) düzenlemeleri ve yönergelerinin gözden geçirilmesiyle ilgili bir dizi sunumu dikkate alması bekleniyor.

 Balast suyu yönetimi – Sözleşme Gözden Geçirme Planının onaylanması ve BWM Sözleşmesinde yapılan değişikliklerin kabul edilmesi dahil

BWM Sözleşmesinin Uygulanması

MEPC'nin BWM Konvansiyonu'nun uygulanmasına ilişkin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi konuyu tartışması bekleniyor:

 BWM Sözleşmesinin uygulanmasına ilişkin öneri.
Balast suyu kayıtlarının tutulması ve raporlanması ile ilgili konularda rehberlik ve öneri İlkeler (G4) ve (G6)'da olası müteakip değişiklikler
Arıtılmış pis su ve gri suyun balast tanklarında geçici olarak depolanması ve BWM Sözleşmesinde olası müteakip değişiklikler hakkında rehberlik.
Mevcut tip onayı ile BWM sistemlerine yapılan değişikliklerin onayına ilişkin teklifleri değerlendirilmesi
 
GESAMP Balast Suyu Çalışma Grubu'nun 43. toplantısının sonucuna göre, Aktif Maddelerden yararlanan bir dizi balast suyu yönetim sisteminin onaylanması.4 Biyokirlenme yönetimi –
revize edilmiş Biyolojik Kirlenme Yönergeleri taslağı 

MEPC'nin, Kılavuz İlkelerin kapsamlı bir incelemesini takiben, istilacı sucul türlerin transferini en aza indirmek için gemilerin biyolojik kirlenmesinin kontrolü ve yönetimine yönelik revize Edilmiş İlkeleri (Biyokirlenme Kılavuz İlkeleri) benimsemesi beklenmektedir.

Özellikle Hassas Bir Deniz Alanının Belirlenmesi

MEPC'nin deniz memelilerini uluslararası nakliyeden korumak için Kuzey-Batı Akdeniz'de (NW Med PSSA) özel bir hassas deniz alanı belirlemesi bekleniyor.
 
6 Sualtı gürültüsünü ele alma – gözden geçirilmiş yönergeler

MEPC'nin, deniz yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri ele almak için ticari gemicilikten kaynaklanan su altı gürültüsünün azaltılmasına yönelik revize edilmiş draft önerileri onaylaması bekleniyor. Gözden geçirilmiş yönergeler, Gemi Tasarımı ve İnşası Alt Komitesi (SDC 9) tarafından geliştirilmiştir.

. Ayrıca gemi sahiplerine su altından yayılan bir gürültü yönetim planı geliştirmelerinde yardımcı olacak örnek şablonlar sağlarlar.

 Deniz çöpüyle mücadele

MEPC'nin, plastik topaklardan deniz ortamına yönelik riskleri ele almak için Kirlilik Önleme ve Müdahale Alt Komitesinde (PPR) devam eden çalışmaları not etmesi ve bu çalışmalara katılması bekleniyor.

Kayıp konteynırların zorunlu olarak raporlanması - onay için belirlenen MARPOL değişiklikleri taslağı

MEPC, MARPOL protokol I'de kayıp yük konteynerlerinin bildirilmesine ilişkin bir prosedüre atıfta bulunan taslak değişiklikleri onay için ve müteakip kabul için değerlendirecektir.

 Gemiden gemiye transferler 

Komite'nin, denizde gemiden gemiye transferlerdeki artışa ilişkin küresel deniz kirliliği önleme ve sorumluluk ve tazminat rejimlerinin potansiyel çevresel riskleri ve sonuçları ve endişeleri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan bir belgeyi tartışması bekleniyor. 

Özel alanlar – MARPOL Ek I ve V kapsamındaki Kızıldeniz ve Aden Körfezi özel alanları için geçerlilik tarihi

MEPC, MARPOL Ek I ve V atık ve kalıntıları için mevcut gerekli kabul tesislerinin durumu ile ilgili sağlanan bilgilere dayanarak MARPOL Ek I ve V kapsamındaki Kızıldeniz ve Aden Körfezi özel alanları için yürürlük tarihini belirlemeyi değerlendirecektir. alanlardaki tüm limanları ve terminalleri kapsamaktadır.
 
PROF.DR.MÜKERREM FATMA İLKIŞIK

Not MARPOL(gemilerden kirlenmenin önlenmesi uluslararası sözleşmesi) 2022 PROF .DR.MÜKERREM FATMA İLKIŞIK tarafından tercüme edilmiştir bu değerli eserin yayınlanmasında  sponsor olarak iklim değişikliğinin önlenmesine katkıda bulunuz
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama