RİP AKINTILARI
 
Halk arasında çeken akıntı olarak bilinen Rip akıntısı ülkemizde en çok karadeniz kıyılarında ordu samsun istanbul şile ve kilyosda raslanmaktadır.Yukardan bakıldığında suyun renginin daha koyu oldugu ve kanalın sonunda bir vortex olustuğu dalgaların köpürdüğü görülür.
Açık deniz batimetresindeki değişimler , deniz içindeki kanyonlar ve kuyuların  etkisiyle dalgaların sapma ve kırılması ile  cok büyük bir hızla acık denize doğru bir kanal içinde akıntı oluşturmasıdır.
 
ŞİLE ve KİLYOS sahillerinde kum çeken kosterlerde denizin içinde kuyuları oluşturarak girdaplara neden olmaktadır.
Rip akıntısı  bir kumsaldan  denize  doğru akan güçlü bir su akışıdır. Genişlikleri çoğu 9 metreden  az su kanallarıdır. Saatte 8 kilometre hızla hareket edebilirler. Rip akıntıları dünyadaki en tehlikeli doğal tehlikelerden biridir.
Rip akıntıları bazen alt akıntılarla karıştırılır. Alt akıntılar da akıntılardır, ancak okyanus tabanı boyunca uzanırlar ve sahile gidenleri su yüzeyinin altına çekebilirler. Rip akıntıları suyun yüzeyi boyunca akar ve aynı tehlikeyi oluşturmaz.
 
Rip akıntıları, kırılan dalgaların olduğu hemen hemen her kumsalda meydana gelebilir.
 
Rip akıntıları,denizin içinde kanyonlar ,iskeleler veya bir resifin bölümleri arasındaki boşlukta oluşabilir.
 Su akışı, denizin içinde hızla akan bir su kütlesiyle açık denize doğru  hızla  akar. Bu akıntı , her iki tarafındaki sudan daha hızlı akar ve kumsaldaki tortuları karıştırabilir. Bu bazen, sahilden denize  doğru uzanan karanlık veya çamurlu çizgiler olarak akıntıların kolayca fark edilmesini sağlar. Rip akıntıları da genellikle çevredeki sudan daha sakin görünür.
Sörf bölgesi dediğimiz  kırılan dalgaların olduğu her kumsalda şiddetli akıntılar oluşabilir.
Fırtınalarda dalgalar  kıyılarda da delikler oluşturabilir. Kıyı delikleri, deniz tabanındaki derin çöküntülerdir.  Rip akımları dalgaların kırılmaya başladığı sörf hattında gücünü kaybeder.
 
Dalgalı akıntıya yakalanan bir yüzücü, bir sörfçüden çok daha fazla tehlikede olabilir.Bu durumda   kendilerini bir akıntıda bulan yüzücülerin kıyıya geri yüzmeye çalışmamaları tavsiye ediliyor. Güçlü yüzücüler bile akıntıya karşı yüzemezler. Dalgalı akıntıya yakalanan yüzücülere kıyıya paralel yüzmeleri hayatta kalma olasılığını artırır panik yapmamalıdır. Rip akımları genellikle bu şekilde kaçılabilecek kadar dardır. Sörf hattını (rip akıntısının kaybolduğu yer) geçerek akıntı boyunca süzülmek de bir seçenektir, ancak bu kıyıdan çok uzakta olabilir. Geri yüzmek çok fazla enerji gerektirebilir.

Yazar Prof.Dr.Mükerrem Fatma ilkışık

Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama