Avrupa Birliği Mikroplastiklerle ilgili yeni kararlar aldı 

25 eylül 2023

 Avrupa Birliği Komisyonu , AB kimyasal mevzuatı REACH kapsamında ürünlere kasıtlı olarak eklenen mikroplastikleri kısıtlayan tedbirleri benimseyerek çevreyi korumak için önemli bir adım daha atıyor. Yeni kurallar, yaklaşık yarım milyon ton mikroplastiklerin çevreye salınmasını önleyecek. Mikroplastiklerin ve bilerek mikroplastiklerin eklendiği ve kullanıldığında bu mikroplastikleri açığa çıkaran ürünlerin satışını yasaklayacaklar. Usulüne uygun olarak gerekçelendirildiği takdirde, etkilenen tarafların yeni kurallara uyum sağlaması için istisnalar ve geçiş dönemleri geçerli olacaktır.


Kabul edilen kısıtlama, mikroplastiklerin geniş bir tanımını kullanıyor; organik, çözünmeyen ve bozulmaya dirençli, beş milimetrenin altındaki tüm sentetik polimer parçacıklarını kapsıyor. Amaç, mümkün olduğu kadar çok üründen kaynaklanan kasıtlı mikroplastik emisyonlarını azaltmaktır. Kısıtlama kapsamındaki yaygın ürünlere bazı örnekler şunlardır:
spor malzemelerinde  kullanılan granüler dolgu malzemesi, çevredeki kasıtlı mikroplastiklerin en büyük kaynağıdır;
Mikroplastiklerin pul pul dökülme (mikro boncuklar) veya belirli bir doku, koku veya renk elde etmek gibi birden fazla amaç için kullanıldığı kozmetikler;
Deterjanlar, yumuşatıcılar, simler, gübreler, bitki koruma ürünleri, oyuncaklar, ilaçlar ve tıbbi cihazlar bunlardan sadece birkaçıdır.
Endüstriyel tesislerde kullanılan veya kullanım sırasında mikroplastik salmayan ürünler satış yasağının dışında tutuluyor ancak üreticilerinin, mikroplastik emisyonlarını önlemek için ürünün nasıl kullanılacağı ve imha edileceğine ilişkin talimatlar vermesi gerekecek.
 
Parıltı ve mikro boncuk yasağı gibi ilk tedbirler, kısıtlamanın 20 gün içinde yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlayacak. Diğer durumlarda, etkilenen paydaşlara alternatifleri geliştirmeleri ve bunlara geçmeleri için zaman tanımak amacıyla satış yasağı daha uzun bir süre sonra uygulanacaktır.

 
Komisyon, Avrupa Yeşil Anlaşması ve yeni Döngüsel Ekonomi Eylem Planında belirtildiği gibi mikroplastik kirliliğiyle mücadele etmeye kararlıdır. Komisyon, Sıfır Kirlilik Eylem Planı'nda mikroplastik kirliliğini 2030 yılına kadar %30 oranında azaltma hedefini belirledi.

Bu çabaların bir parçası olarak Komisyon, farklı kaynaklardan gelen mikroplastik kirliliğini azaltmak için çalışıyor: plastik atık ve çöp, kazara ve kasıtsız salınımlar (örneğin plastik pelet kaybı, lastiklerin bozulması veya giysilerden salınması) ve ayrıca ürünlerde kasıtlı kullanımlar.
 
Mikroplastikler en çok  denizlerde balıklar ve ekosistem döngüsüyle insanlara geçmektedir.
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama