İstanbul Boğazı için alınması gereken acil önlemler-1
 
Hava kirliliğinin azaltılmasında gemilerin egsoz gazları salınımının azaltılması kara taşıtlarından daha önemlidir.Gemilerde düşük kükürtlü yakıt uygulamasına Avrupa Birliği limanlarında geçilmiştir.Limanların ve demir yerlerinin dışında ise 1 Ocak 2012 den itibaren oran %3.5 m/m dir.ve 1 ocak 2020 den sonra %0.5 m/m olarak uygulanacaktır.İstanbul boğazından geçen gemilere bakıldığında meteorolojik şartlar dolayısıyla çok daha geniş bölgeleri kirletmektedir.Gemilere donatılan gemi makineleri 1 Ocak 2011 ve 1 Ocak 2016 dan itibaren aşamalı olarak NOx Teknik kodu uygunluğunda olduğundan yeni gemilerde bukadar riskli olmamaktadır. Genelde eski bir filodan oluşan kapotaj hattında çalışan gemilerimizin bu kural uymakta teknik olarak zorlanmaktadır Filonun yenilenmesi ve tek cidarlı tankerlerin dolaşımı hemen yasaklanmalıdır. Kaldıki İstanbul boğazından geçen gemilerin Rusya nehir tipi gemiler olduğu görülmektedir.Bu nehir tipi gemiler geçmişte kötü hava şartlarına dayanamayarak kırılmış ve deniz kirliliğine neden olmuşlardır .O halde Nehir tipi gemilerin normal hava şartları dışında kötü hava şartları ve olağan üstü durumlarda  gerekçe gösterilerek geçişlerinde kılavuz alma zorunluluğu getirilebilir.Bunların yanı sıra Hava kalitesini korumak için IMO ya teklif götürülerek Yeni Emisyon Kontrol alanlarına ilave olarak (ECA) ilan edilebilir
NOx ,SOx in insan sağlığı üzerine  rafine bölgelerinde  olumsuz etkileri daha çok görülmektedir.Rüzgarla da taşınan partiküller daha geniş alanları da etkilemektedir. Erken doğumlara ,üreme sistemlerinin olumsuz etkilenmesine ,Astım,Kan kanseri nin artmasına neden olan hidrokarbon bileşikleri ayrıca küresel ısınmayada neden olmaktadırlar.Düşük sülfürlü yakıt uygulamasına geçmenin maliyeti sağlıkta kazanılanlarla kıyaslandığında önemsiz kalmaktadır.
İstanbul Boğazı havasını kirleten diger şehir içi yolcu taşıyan  Tekneler de düşük kaliteli yakıt kullanmaktadırlar .Bunlar için de önlem alınmalıdır.
Prof .Dr.Mükerrem Fatma .İlkışık
29 Nisan 2011 11:44 Bu yazı dizisi devam edecek…..

Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

 

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama