Jeff Bezos, dünyanın en uzun yelkenli yatını yaptırıyor

Milyarder iş insanının, Hollanda'da yapılan yatı için tarihi bir köprünün yıkılma ihtimali tepki toplasa da yat için çalışmalar devam ediyor, hatta Bezos, mega yatının adını bile belirledi.

 

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, 500 milyon dolarlık mega yatı ile yine gündemde. Geçtiğimiz yıl Hollanda  oCEANCO tersanesinde yapılan  Bezos, yatının ülkeden çıkabilmesi için tarihi bir köprünün yıkılacak olmasıyla tüm ülkeyi ayağı kaldırmış ve sert eleştirilerin hedefinde olmuştu. Bezos’un tartışmalar yaratan 127 metrelik Oceanco Y721 yatı çelik gövde ve alüminyum üst gövde ile helikopter pisti ve büyuk bir yüzme havuzu bulunuyor.
Ünlü iş insanı, mega yatına Maori dilinde ‘yeni başlangıçlar’ anlamına gelen ‘Koru’ adını verdi.
Söz konusu yat, Amazon’un kurucusuna teslim edildiğinde dünyanın en uzun yelkenli yatı olacak ve şu anki en büyük okyanus yolcu gemisi Sea Cloud’u bile geride bırakacak.
Mega yat için tarihi Koningshaven Köprüsü’nün sökülüp yeniden yapılması gündeme geldi.
Bezos, geçen yıl 500 milyon dolarlık geminin açık denize ulaşmak için ikonik bir Hollanda köprüsünün yıkılması gerektiği için eleştirilmişti. Hatta sosyal medyada Hollanda halkı, Bezos'un yatına yumurta saldırısı yapmakla tehdit etmiş ve örgütlenmek isteyenler için Facebook'ta bir grup bile açılmıştı.
Olayların büyümesi üzerine Bezos, geminin geçebilmesi için 95 yıllık tarihi köprünün bir kısmının sökülüp yeniden inşa edilmesi için Hollanda’nın Rotterdam kentine ödeme yapacağını açıklamıştı.
Bezos’un Koru adını verdiği yat, tamamlandığında dünyanın en uzun yatı olacak.
Mega yat, ilk olarak ağustos ayında suya indi. Üçlü direkleri, 70 metrelik yüksekliğiyle yatın, Büyük Giza Piramidi’nden bile daha uzun olmasını sağlıyor.
Koru’nun tasarımı, Bezos’un bir başka gemisi olan Black Pearl’e dayanıyor. 2018’de inşa edilen Black Pearl, 70 metrelik üç karbon direğiyle dünyanın en büyük DynaRig yelkenli yatı. Oceanco’s Alblasserdam  tersanesinde yapılan yatın  Eemhaven da  deniz testleri yapılmaktadır ve 2023 şubat ayında bitirilip teslim edilecek. Mega yatın bakımının Bezos’a yılda 25 milyon dolara mal olacağı söyleniyor.
Ancak, halkın tepkisinden sonra, geminin direkleri, Koningshaven Köprüsü’nün bir kısmından kaçınacak şekilde takıldı ve geminin köprü yıkılmadan geçmesine izin verildi.
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gokyüzü  yıldızları bulun  canlı

  

                                                                                      

  23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı kutlu olsun

 

 

       

 

                                             HAVA  KALİTESİ  online 

 

                                                         

                                                                                        

                 

                                                                                                                                                           

                                       

 

 

 

 

Gemi Haberleri Web Sitesi: Denizcilik Sektörü Haberleri, Deniz Haber, Deniz Haberleri.

IMO haberleri ve kurallar. Marpol ve Solas Kuralları. Solas 2009 Türkçe

Marpol ve Solas hakkında en kapsamlı Türkçe içerik: Marpol Solas


Bu web sitesi Sayın Prof Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'ın tarafından güncellenmektedir.

MARPOL ve SOLAS Sözleşmelerinin Türkçeye çeviri izni Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından Prof. Dr. Mükerrem Fatma İLKIŞIK'a verilmiştir.

 

Web Sitesi Tasarım ve Programlama